Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ΕΑΑΣ 5 Απρ 2023

Σας κοινοποιούμε επιστολή του Προέδρου της ΕΑΑΣ, όπως παρακάτω:

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2023

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Ε.Α.Α.Σ. 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Γενικά

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) απεφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) στις 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 13.00 για τους λόγους που θα παρουσιαστούν στο παρόν σημείωμα.

Μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που μας συγκλόνισε όλους και ανταποκρινόμενη στο δημόσιο αίσθημα αποφάσισε την αναβολή της εκδήλωσης για την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 και ώρα 13.00. Εκφράζοντας όλους τους συναδέλφους καταθέτουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και τις ευχές μας για καλή ανάρρωση των τραυματιών.

Ο Έλληνας Αξιωματικός

Είναι δεδομένο ότι οι αξιωματικοί δεν είμαστε εξοικειωμένοι σε διεκδικήσεις οικονομικής φύσεως και μάλιστα με τρόπους δυναμικούς, όπως οι δημόσιες συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια, που ούτως ή άλλως απαγορεύονται από την κείμενη νομοθεσία όταν είμαστε στην ενεργό υπηρεσία.

Δημιουργείται έτσι μια υποκουλτούρα αντίθεσης σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις απόλυτα κατανοητή ως γενική νοοτροπία του αξιωματικού.

Αυτό, όμως, που απαγορεύεται για τον αξιωματικό “εν ενεργεία”, δίνεται ως αποστολή στο ΝΠΔΔ που εκπροσωπεί τους αποστράτους, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού!

Το Νομικό Πλαίσιο

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι και στους δύο νόμους που ιστορικά ίδρυσαν και αφορούν την Ένωση:

  • τον αρχικό, Αν.Ν. 1283/1938 “Περί Συστάσεως Ενώσεως Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών”, και
  • τον ισχύοντα, Ν.Δ. 1171/72 (ΦΕΚ Α’ 82/2-6-1972), Περί Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων 

υπάρχει σαφής και διακριτός σκοπός της Ενώσεως για την “επιμέλεια των συμφερόντων των μελών” της.

Δεν μπορεί να υπάρξει σαφέστερη εντολή για το πρακτέο από την Ένωση και το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) που την διοικεί. Επιβάλλεται να φροντίζει τα συμφέροντα των μελών της, αποστράτων αξιωματικών, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο.

Έχουμε συμφέροντα που εδώ και 10ετίες δεν εξυπηρετούνται από την Πολιτεία; ΝΑΙ!

Πρέπει να επιδιώκουμε την ικανοποίησή τους; ΝΑΙ, οπωσδήποτε!

Έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο πριν καταφύγουμε στην δια ζώσης διαμαρτυρία; ΝΑΙ, και θα το αποδείξουμε παρακάτω!

Συμπερασματικά η Ένωση ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των νόμων, αφού εξήντλησε όλα τα άλλα μέσα παρουσίασης των προβλημάτων των μελών της και μετά από περίσκεψη και εντατική συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταφύγει στο έσχατο μέσο που της διατίθεται, αυτό της δημόσιας διαμαρτυρίας.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι:

  • δεν φιλοδοξούμε να μεταπέσουμε σε εργατικό Σωματείο.
  • δεν το “παίζουμε” ”οργισμένοι  νέοι”. 
  • δεν συμμετέχουμε σε κομματικά παιχνίδια ενόψει εκλογών
  • δεν έχουμε αντισυναδελφική διάθεση προς τους συναδέλφους των άλλων Κλάδων

απλά ασκούμε το έσχατο νόμιμο μέσο διεκδίκησης των συμφερόντων των μελών μας.

Τονίζουμε με τον εντονότερο τρόπο ότι:

  • οι ενέργειές μας είναι πολιτικές, όπως όλες οι παρεμβάσεις οιουδήποτε φορέα επιμελείται, παρουσιάζει και διεκδικεί συμφέροντα, αλλά
  • δεν είναι κομματικές,
  • δεν είναι αντιπολιτευόμενες οιαδήποτε Κυβέρνηση, 
  • δεν είναι προεκλογικής σκοπιμότητας. 

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την επιμέλεια των συμφερόντων των συναδέλφων του ΣΞ; Δυστυχώς ΟΧΙ!

Τα αιτήματα

  • Η ενίσχυση του ΜΤΣ με έσοδα σύμφωνα με προτάσεις που έχουν υποβληθεί εδώ και μια 10ετία.
  • Η αναλογική κατανομή του 4% από τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. σε όλους τους αποστράτους των Ε.Δ, αφού δεν υπάρχει επικουρικό ταμείο και εργοδοτική εισφορά σ’ αυτό.
  • Η δημιουργία στο εσωτερικό του ΜΤΣ δύο λογαριασμών, ενός για το ΣΞ και ενός για την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα διαχειρίζονται τα έσοδα του κάθε Κλάδου.
  • Η επαναθεσμοθέτηση του 2% από τις διάφορες δαπάνες του ΣΞ υπέρ ΕΛΟΑΣ, όπως ισχύει και για τους άλλους Κλάδους των Ε.Δ.
  • Η καταβολή αναδρομικών για όλα τα έτη της παράνομης κράτησης στα μερίσματά μας από την εφαρμογή του Ν.4093 και όχι μόνον για 2 έτη, όπως έχει πρόσφατα ψηφιστεί.
  • Η κατάργηση της πρόσφατης ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ των τέκνων και επανεξέταση του θέματος.

Οι Λόγοι της δια Ζώσης Διαμαρτυρίας

Τα αιτήματα έχουμε υποβάλλει εγγράφως στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με εμπεριστατωμένες προτάσεις και μελέτες περιλαμβάνουσες αδιάσειστα επιχειρήματα. Τα έγγραφά μας κοινοποιούσαμε στους συναρμόδιους υπουργούς, τον κ. Πρωθυπουργό και τη στρατιωτική ηγεσία.

‘Όλα τα αιτήματά μας απαιτούν πολιτική λύση, κάποια απαιτούν συνεργασία και συντονισμό διαφορετικών Υπουργείων και ως εκ τούτου εμπλοκή του Πρωθυπουργού, με τις καθορισμένες από αυτόν διαδικασίες συντονισμού σε επίπεδο Κυβέρνησης.

Οι προτάσεις μας φροντίζουν για τα συμφέροντα των συναδέλφων του ΣΞ, αλλά δεν κινούνται με βάση άδικα κλαδικά μικροσυμφέροντα με αντισυναδελφική διάθεση. Υπηρετούν τη λογική, το κοινό αίσθημα δικαίου και την εφαρμοσθείσα πρακτική της Πολιτείας σε ανάλογα ζητήματα άλλων κλάδων δημοσίων λειτουργών και θεωρεί ότι είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να λάβει τις δέουσες αποφάσεις στηριζόμενη σε αυτούς τους άξονες.

Επί 2,5 χρόνια:

  • Είδαμε πολλές φορές τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΘΑ χωρίς αποτέλεσμα.
  • Αναλύσαμε τις θέσεις μας σε συναντήσεις με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία (Α/ΓΕΕΘΑ, Στργο Φλώρο, Α/ΓΕΣ Αντγο Λαλούση και Υ/ΓΕΣ, Αντγο Κέλη), λάβαμε υποσχέσεις παραστάσεων εκ μέρους τους προς την Πολιτική Ηγεσία, αλλά δεν είδαμε κάποιο αποτέλεσμα.
  • Προσπαθήσαμε πολλές φορές να δούμε την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά ματαίως. Διαθέτουμε ημερολόγιο των προσπαθειών μας τηλεφωνικών και δι’ εγγράφων.
  • Αρθρογραφήσαμε στην “Εθνική Ηχώ” και παραδώσαμε την εφημερίδα μας στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
  • Κοινοποιήσαμε τις προτάσεις μας στους βουλευτές του Κοινοβουλίου μέσω των παραρτημάτων μας.
  • Στην κατάθεση των θέσεων της Ε.Α.Α.Σ. που διεξήχθη στην “Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας” της Βουλής για το πρόσφατο σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ, δοθείσης της ευκαιρίας, στην εισαγωγή μου, ως Πρόεδρος της Ενώσεως, μνημόνευσα τα 2 κορυφαία θέματα για το Στρατό Ξηράς (ΣΞ), της κατανομής του 4% και της δημιουργίας 2 Λογαριασμών στο εσωτερικό του ΜΤΣ, ενός για ΣΞ και ενός για ΕΛ.ΑΣ.

Λόγω της υποχρεωτικής πολιτικής εμπλοκής στην επίλυση των προβλημάτων μας ζητούσαμε επιμόνως επί 2,5 χρόνια αυτές τις συναντήσεις με την Πολιτική Ηγεσία για να αναλύσουμε δια ζώσης τις θέσεις μας, ακολούθως αυτή να λάβει αποφάσεις και να καθορίσουμε χρονοδιάγραμμα επίλυσης αυτών των εκκρεμοτήτων που χρονίζουν.

Μόνον μία φορά, αρχές του ’21, κατέστη δυνατόν να συναντήσουμε τον κ. Γεραπετρίτη οι κκ Στεφανής, ως ΥΦΕΘΑ, Μυτιληνάκης, ως Πρόεδρος του ΜΤΣ και Κουτρής, ως Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. για το θέμα της αναλογικής κατανομής του 4% από τα εξοπλιστικά, εισπράξαμε την κατανόηση του κ. Υπουργού για το δίκαιο του αιτήματος του ΣΞ και την υπόσχεση της εμπεριστατωμένης ενασχόλησης και έκτοτε ουδέν.

Οι κκ Παναγιωτόπουλος, ΥΕΘΑ, και Χαρδαλιάς, ΥΦΕΘΑ, απέφυγαν να μας συναντήσουν. Λέγω απέφυγαν και όχι αρνήθηκαν, διότι σε κάθε δημόσια συνάντησή μας με την ευκαιρία διαφόρων εκδηλώσειων τους υπενθύμιζα τις προηγούμενες υποσχέσεις τους για συνάντησή μας, την οποίαν κάθε φορά επαναλάμβαναν, αλλά την επομένη ημέρα δεν πραγματοποιούσαν.

Καταγγέλλω δημόσια αυτή την συμπεριφορά, καθόσον φανερώνει:

  • ηθελημένη απαξίωση ενός θεσμού, της Ε.Α.Α.Σ., που εκ του νόμου εντέλλεται να φροντίζει τα συμφέροντα των αποστράτων.
  • περιφρόνηση των εκλεγμένων οργάνων της Ε.Α.Α.Σ., Προέδρου και του ΔΣ, και συμπερασματικά περιφρόνηση του συνόλου των αποστράτων του ΣΞ.
  • αντιδεοντολογική πολιτική συμπεριφορά.
  • ανθρώπινη αγένεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

αυτή η κινητοποίηση έχει σκοπό να δρομολογηθούν λύσεις που είναι εφικτές εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ΥΠΕΘΑ είναι το πρώτο στάδιο.

Ακολουθεί κλιμάκωση.

 

Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής

Επίτιμος Δκτης 98 ΑΔΤΕ “ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ”

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ.