Συνταξιοδοτικά και όχι μόνο

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης,
Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ.

(Πηγή: Εθνική Ηχώ Απριλίου 2022)

    Η χρονική παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, έχει παράγει παράπλευρες απώλειες. Η ορατή πλέον διατροφική κρίση, είναι δυνατόν να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, κάτω από το όριο της φτώχειας, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

    Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί παράγουν το 29% του σιταριού παγκόσμια, μαζί εξάγουν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, δηλαδή καλύπτουν το 25% των παγκόσμιων εισαγωγών σταριού, το οποίο είναι η βάση της διατροφής και θερμίδων σε δεκάδες πυκνοκατοικημένες χώρες.

    Η Ρωσία και η Λευκορωσία επίσης παράγουν το 1/6 των λιπασμάτων του κόσμου. Ήδη υπάρχουν σοβαρές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και στις τιμές των τροφίμων.

    Παράλληλη πορεία ακολουθούν και οι τιμές του φυσικού αερίου που εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ πρώτη θέση στην παγκόσμια ατζέντα πήρε η πολυπόθητη πλέον, εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας.

    Λίγες ημέρες πριν από την εισβολή, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, είχαν φτάσει σε τιμή υψηλού ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 300 $ το βαρέλι, δέκα (10) φορές υψηλότερη τιμή, από το ιστορικό μέσο όρο.

    Το 2021 η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου και συμπυκνωμένου αερίου και η Τρίτη χώρα εξαγωγής άνθρακα. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, όσον αφορά το φυσικό αέριο και το αργό πετρέλαιο.

    Η Ρωσία, αν και είναι ενεργειακός κολοσσός, δεν έχει την πολυτέλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας από τις διεθνείς αγορές και κυρίως από την ευρωπαϊκή αγορά. Έχει ήδη επενδύσει πολλά χρήματα σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η οικονομική βιωσιμότητα της Ρωσίας, να εξαρτάται και από το εάν θα πουλήσει ενέργεια στην Ευρώπη.

    Σε έναν αλληλένδετο πλανήτη που η ευμάρεια του αλλά ακόμη και η διατροφική ασφάλεια 7,9 δις ανθρώπων, προέρχεται από βαθιά διασυνδεμένες και αλληλεξαρτώμενες οικονομίες, η οποιαδήποτε διαταραχή παραγωγής ή σημαντικών πόρων έχει απρόβλεπτες και άσχημες συνέπειες πολύ μακριά από την πηγή της. Με δυο λόγια ο πόλεμος αυτός έχει δυναμική να προκαλέσει ακόμη περισσότερα θύματα εκτός Ουκρανίας και Ρωσίας από όσα (πολλά) εντός τους.

    Μαγικά ραβδάκια δυστυχώς δεν υπάρχουν, ούτε “δωρεάν επίδομα”, κατά συνέπεια όλες οι κάθε είδους παροχές επιβαρύνουν το ήδη τεράστιο χρέος της Χώρας. Πρέπει η Κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα με ανάπτυξη κι όχι με επιπρόσθετα φορολογικά βάρη και βέβαια να περιορίσει την κρατική δαπάνη και νομίζω πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια.

    Οι συνεχείς προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, οι μετακλητοί, οι σύμβουλοι και κάθε είδους διάφοροι κρατικοδίαιτοι που επιβαρύνουν τον Π/Υ είναι ένα θέμα που πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπιστεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε διακομματικό επίπεδο.

    Έχω την αίσθηση πως γρήγορα ξεχάσαμε τις αιτίες της βαθιάς κρίσης. Η μείωση της κρατικής δαπάνης θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση των φόρων που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερη φορολογία και δε θεωρώ πως οι διαχειριστές είναι ανόητοι κι εγώ ο έξυπνος που τα ξέρω όλα. Σαφώς και τα γνωρίζουν αλλά το πολιτικό κόστος είναι πρόβλημα και όσο σκέφτομαι πως έρχονται εκλογές τρομάζω.

    Οι ε.α αξιωματικοί των ΕΔ βρέθηκαν την τελευταία δεκαετία στο στόχαστρο των περικοπών, όχι μόνο καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό απώλειας του οικογενειακού τους εισοδήματος, αλλά και λόγω του λανθασμένου επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Η χαριστική βολή δόθηκε με την αποσύνδεση των αποδοχών των ε.α στελεχών από τις αποδοχές των ε.ε, που δεν άλλαξε από την παρούσα κυβέρνηση, παρά τα όσα ευαγγελιζόταν προεκλογικώς ως αντιπολίτευση.

    Η ΕΑΑΣ θέτει συνεχώς τους αρμόδιους και υπευθύνους, τα παρακάτω φλέγοντα και σοβαρά θέματα, που απασχολούν τον κλάδο.

  • Το γενικότερο θέμα των στρατιωτικών συντάξεων και των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, με έμφαση στις δυσανάλογες μειώσεις και την αποκοπή των συντάξεων από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων.
  • Την πρόταση του ΜΤΣ για Νομοθετική Ρύθμιση τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου του Ταμείου, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στο ΜΤΣ να χορηγεί έκτακτο μέρισμα, όπως τα Μετοχικά Ταμεία των άλλων δύο Κλάδων.
  • Τη διακοπή κράτησης του Ν. 4093 στα μερίσματα των ΜΤ των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η Ένωση έχει υποβάλλει σχετική πρόταση για την άμεση νομοθετική ρύθμιση και διακοπή της προβλεπόμενης από τον νόμο κράτησης, στα μερίσματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική.
  • Την αναλογική κατανομή των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων, που προέρχονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
  • Τη μονομερή κατάργηση, σε σχέση με τους άλλους δύο κλάδους, του 2% επι των πληρωμών που έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες, επισκευές, μισθώσεις κλπ που καταβάλλονται υπέρ του ταμείου Αλληλοβοηθείας, του Στρατού Ξηράς. Υπογραμμίζεται ότι η κράτηση 2% του ΣΞ, καταργήθηκε από το έτος 2000, μόνο για τον Στρατό Ξηράς.

    Η Ένωση Αποστράτων Αξκών Στρατού (ΕΑΑΣ) διαχρονικά διεκδικεί την δίκαιη αναλογική κατανομή των προερχομένων από τα εξοπλιστικά προγράμματα πόρων ύψους 4%, υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ).

    Στο παρόν Φύλο της Ε.Η δημοσιεύεται σχετική επιστολή της Ένωσης και αρθρογραφία με τις σημαντικές πτυχές του αναφερόμενου θέματος.

    Διανύουμε μια δυσμενέστατη παρατεταμένη οικονομική συγκυρία, με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις μας, καθώς και την υπερφορολόγηση των φυσικών προσώπων με έμμεσους και άμεσους φόρους, αλλά και την συνεχή αύξηση των αγαθών πρώτης ανάγκης. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι αυτονόητη η έμπρακτη και αμέριστη στήριξη τουλάχιστον του ΥΠΕΘΑ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προς τα ε.α στελέχη των ΕΔ.