Τα «χτυπήματα στην πλάτη» έγιναν πλέον «χτυπήματα κάτω από τη μέση»

Γράφει ο Άνχης (ΑΣ) ε.α. Χρήστος Γ. Χρηστίδης,

Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Σ.

(Πηγή: Εθνική Ηχώ Απριλίου 2022)

 

 

    Δυστυχώς, δυσμενείς εξελίξεις στο ζήτημα του Μετοχικού μας Ταμείου με υποχρεώνουν στη συγγραφή του παρόντος με σκοπό να συνεγερθούμε και να είμαστε δυναμικά παρόντες σε όλες τις δράσεις που θα απαιτηθούν για διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Λίγο πριν από το Πάσχα η Ε.Α.Α.Σ. απέστειλε έγγραφο προς τους συναρμοδίους υπουργούς, σχετικά με τρία θέματα – αιτήματα και μία ρηξικέλευθη πρόταση, που τα αναφέρω επιγραμματικά για την ενημέρωσή σας :

    α. Διαμαρτυρία για την προσπάθεια του ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Σκυλακάκη, ο οποίος προτείνει στο ΥΠΕΘΑ, να μειωθεί η ισχύουσα κράτηση από 4% σε 1%, που προέρχεται από το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ και αποδίδεται στα Μετοχικά Ταμεία.

    β. Αίτημα για επαναφορά της κράτησης του 2% επί του των εξοπλιστικών αλλά και των πάσης φύσεως δαπανών υπέρ του ΕΛΟΑΣ, που είχε παύσει από το 2000 μόνο για το ΣΞ.

    γ. Πρόταση για τη δίκαιη ανακατανομή του παραπάνω πόρου του 4% στα Μετοχικά Ταμεία, όχι με βάση τον Κλάδο ο οποίος θα χρησιμοποιήσει το προμηθευόμενο οπλικό σύστημα, αλλά με ισόποση απόδοση μερίσματος κατά μερισματούχο, οπότε σε κάθε ταμείο θα αποδίδεται ποσόν ανάλογο με τον αριθμό των μερισματούχων του.

δ. Πρόταση για απόδοση του συγκεκριμένου πόρου στους ΕΚΟΕΜ αντί των Μετοχικών Ταμείων κάθε κλάδου, καθόσον στα ΜΤ συμπεριλαμβάνονται και μερισματούχοι προερχόμενοι από άλλα υπουργεία, που δεν έχουν σχέση με τις αμυντικές δαπάνες του ΥΠΕΘΑ.

    Σημειώνω εδώ ότι το παραπάνω έγγραφο απεστάλη και στον κ. Πρωθυπουργό και επιβεβαιώθηκε η παραλαβή του.

Αγαπητοί συνάδελφοι από την αρχή της μνημονιακής λαίλαπας είμαστε ο κλάδος που υπέστη τις βαρύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και μερίσματα.

    Είμαστε οι μόνοι που παρότι κερδίσαμε στο ΣτΕ τις προσφυγές μας για την αντισυνταγματικότητα των νόμων που μας έβλαψαν ποτέ οι συντάξεις μας δεν επανασυνδέθηκαν με τους μισθούς των ε.ε., όπως ίσχυε και ακόμη και σήμερα δεν έχουν επανυπολογισθεί σωστά, με αποτέλεσμα να μην έχουν επανέλθει στα προ του 2012 επίπεδα.

    Δυστυχώς η Πολιτεία, αντί να προστατεύσει τον ισχυρότερο πυλώνα της, που είναι οι ΕΔ και το έμψυχο υλικό τους, όχι μόνο δεν μας αντιμετώπισε ισότιμα με τους άλλους συνταξιούχους αλλά μας ανάγκασε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και όσες φορές δικαιωθήκαμε, μας αγνόησε, χτυπώντας μας παρηγορητικά στην πλάτη: «δεν έχετε ανάγκη εσείς…αντέχετε»

    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας φορολόγησαν τα τελευταία αναδρομικά με φορολογία κλίμακας, με αποτέλεσμα τα μισά να επιστραφούν στο κράτος!

    Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου δεχόμαστε ένα χτύπημα, όχι στην πλάτη αυτήν τη φορά, αλλά κάτω από τη μέση!

    Ο ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με επιστολές του προς το ΥΠΕΘΑ προτείνει την περιστολή του πόρου από τα εξοπλιστικά από 4% σε 1% με το πρόσχημα ότι τα λεφτά είναι πολλά……..Εν ολίγοις ο Κ. Σκυλακάκης θεωρεί ότι είμαστε …αχυλά αμειβόμενοι!

    Τον κ. Σκυλακάκη φαίνεται ότι δεν τον ενοχλούν οι τεράστιοι μισθοί των προέδρων ή διοικητών δημοσίων οργανισμών ούτε φυσικά η δική του βουλευτική – υπουργική αποζημίωση, που όσο κι αν έψαξα ΔΕΝ τη βρήκα δημοσιευμένη ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

    Επίσης τον κ. Σκυλακάκη φαίνεται να μην τον ενοχλεί ότι επί 10ετίες το Κράτος όχι μόνον δεν έδινε πεντάρα τσακιστή στα Μετοχικά Ταμεία , αλλά με τις τραγικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων, τα ταμεία υπέστησαν τεράστιες ζημίες, με αποτέλεσμα το μέρισμα να κατρακυλήσει σε αναξιοπρεπή επίπεδα. Άραγε γνωρίζει ο κάθε Σκυλακάκης ότι οι ε.α. στρατιωτικοί ουδέποτε έλαβαν εργοδοτική εισφορά από την Πολιτεία διότι τα Μετοχικά τους Ταμεία δεν είναι Επικουρικά , παρότι φορολογούνται σαν τέτοια, όπως είναι των άλλων δημοσίων υπαλλήλων;

    Το παραπάνω έγγραφο που σας περιέγραψα εστάλη σε όλα τα Παραρτήματα μας και επιδόθηκε στους περισσότερους Βουλευτές της Επικράτειας ζητώντας τους να πάρουν σαφή θέση επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Αναμένουμε απαντήσεις για να δούμε αν η αγάπη και η εκτίμηση των πολιτικών μας αρχίζει και τελειώνει στις πεντάλεπτες δηλώσεις τους, μετά το πέρας των παρελάσεων.

    Η στοχοποίηση των στρατιωτικών που με τόσες ιδιαιτερότητες εργασιακού βίου, με τόσες αντιξοότητες στην κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, με τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά αλλά και το περίσσευμα φιλότιμου που διαθέτουν για να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο των ΕΔ, είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς Δυνάμεων Κατοχής και όχι μιας υγιούς Πολιτείας.
Αποτελεί χλεύη να σε αποκαλεί ο άλλος «Στρατηγέ μου» ή «Συνταγματάρχα μου» και μετά τα «μου» να έρχεται το χτύπημα στην πλάτη, που σήμερα έχει καταντήσει ένα ύπουλο χτύπημα «κάτω από τη μέση».

    Θέματα όπως η δίκαιη αναδιανομή του πόρου του 4% στα Μετοχικά Ταμεία ή η κατεύθυνση του συγκεκριμένου πόρου εκεί που πρέπει και σε αυτούς που πρέπει, όπως είναι οι ΕΚΟΕΜ, παραμένουν στα συρτάρια προς «επιτελική ωρίμανση» και μηρυκάζονται επί 10ετίες υπό το βάρος του πολιτικού κόστους στο οποίο εμείς ΠΟΤΕ δεν συμπεριλαμβανόμαστε διότι εμάς μας θεωρούν δεδομένους, όπως έχω ξαναγράψει.

    Μα αυτό φίλτατοι κυβερνώντες δεν είναι χρηστή διοίκηση, είναι ένα φτηνό θέατρο και μάλιστα πορνό. Ο λαός το λέει «νταβατζιλίκι».

    Αποφασίστε επιτέλους, τιμάτε τις ΕΔ και τα στελέχη της; Τους τιμάτε για όσο εσείς θέλετε και για όσο σας είναι χρήσιμοι και μετά «σκοτώνετε τα άλογα όταν γεράσουν»; Τους θέλετε υποταγμένους και δεδομένους ή αξιοπρεπείς, όπως είναι στις υπόλοιπες χώρες, ιστορικά μέλη του ΝΑΤΟ; Εκτός και αν το ΝΑΤΟ το θυμάστε μόνον για να εξασκήσετε την κολακεία σας ή να παρακαλέσετε για προστασία.

    Εύχομαι με τις πράξεις σας να αποδείξετε το αντίθετο και να με διαψεύσετε.